Zuidschermer
Zuidschermer (ongeveer 614 inwoners) ligt aan de Zuidervaart, nabij de kruising met de Driehuizerweg. Het dorp is hier ontstaan en geleidelijk gegroeid na de droogmaking van de Schermer in 1634. De toren van de katholieke kerk St. Michaël, gereedgekomen in 1930, valt het meest op in Zuidschermer. Aan deze toren dankt Café Partycentrum ’t Torenerf haar naam. Het Zwarte Kerkje, aan de overkant van het café, is al in 1655 gebouwd. Er zijn vaak exposities van allerlei aard, dan is dit kerkje te bezichtigen.
Zuidschermer leeft door vele verschillende verenigingen. Bent u benieuwd naar activiteiten en de verenigingen? Klink hier
Wandelen en fietsen in de omgeving
’t Torenerf is een uitstekende locatie voor de start van wandel- en fietstochten. Er is voldoende gratis parkeerruimte. De nabij gelegen Eilandspolder leent zich bij uitstek voor prachtige vaartochten. In het café vindt u ook ruime informatie over andere artistieke, historische of culturele locaties en evenementen in het Land van Leeghwater. Er gaan verschillende wandel- en fietsroutes door Zuidschermer.
’t Torenerf organiseert jaarlijks een wandeltocht rond de Schermer; de Schemerloop! Dit is een prachtige gelegenheid voor wandelaars om kennis te maken met de polder. De wandeltocht kent twee afstanden, namelijk de 30 km, 40 km en de 15 km met aansluitend een blaren-barbecue!
Daarnaast organiseert ’t Torenerf in 2017 de 2e editie van de 100 van Leeghwater! Dit is een wandeltocht van maar liefst 100 km rond vier droogmakerijen. Let op, niet voor beginners!
Meer informatie volgt.
De Schermer, even ten zuidoosten van Alkmaar, is een typische droogmakerij uit de 17e eeuw. Droogmalen verliep volgens plan van Jan Adriaanszoon Leeghwater, geboren in De Rijp. Met 54 molens duurde het vier jaar om de plas droog te malen. De polder is ingedeeld in zuivere vierkante en rechthoekige kavels en verdeeld door vaarten en tochten. Langs de wegen en de dijken staan de karakteristieke stolpboerderijen. Het bijzondere van de Schermer is dat het oorspronkelijke bemalingssysteem grotendeels bewaard is gebleven. De Schermer is teven de enige droogmakerij met een binnenboezem. Sinds 2015 is de Schermer gefuseerd met de gemeenten Alkmaar en Graft- De Rijp.